Fakta om lufthastighed
Lufthastighed er den hastighed, som luften har over et fast punkt, fx en føler. Lufthastighed angives oftest i m/s. Luft flow er en bestemt mængde luft (volumen), som passerer et givent punkt i en vis tidsperiode og angives oftest i l/s eller m³/h.
Vælg den rigtige føler
Måleområdet går fra 0 til 100 m/s alt efter følertype.
- Varmetrådsfølere anvendes til nøjagtige målinger i det lave måleområdet. Max. temperatur (Tmax) er +70 °C
-
Pitotrørets måleområde afhænger af instrumentets tryksensor. Med et instrument som har en opløsning på fx 0,2 Pa, kan man måle ned til 1 m/s. I det øvre område kan man måle op til 100 m/s. Tmax er 500 °C.
Følere til måling af lufthastighed
Varmetrådsfølere
Princippet for varmetrådsfølere grunder i et opvarmet element, fra hvilket varmen ledes væk af en koldere luftstrøm.
Temperaturen holdes konstant via et styrekredsløb. Styrestrømmen er direkte proportionel med lufthastigheden.
Når varmetrådsføleren anvendes i turbulensstrøm, påvirkes det opvarmede element fra flere steder, hvilket kan påvirke måleresultatet.
Dette kan undgås et langt stykke hen ad vejen, hvis man sørger for at have en tilstrækkelig lang og lige strækning i en kanal før og efter målepunktet.
Pitotrør
Pitotrørets forreste åbning udsættes for totaltryk (dynamisk + statisk tryk) i en kanal og leder det til punkt (a) som forbindes til målestudsen på et differenstrykmåleinstrument eller en føler.
Det statiske tryk modtages via pitotrørets sideåbninger og ledes til punkt (b), som tilsluttes instrumentets målestudser. Det derved opståede differenstryk er direkte proportionel med den lufthastighed, som er i kanalen og omregnes ved hjælp af nedenstående formel.
Lufthastighedsformel:
v = Lufthastighed i m/s
s = Pitotrørsfaktor
r = Luftdensitet i kg/m3
p = Differenstryk i Pascal
Bemærk: Luftdensiteten påvirkes normalt ganske lidt af luftfugtigheden og absolut tryk. Derimod kan temperaturen påvirke en hel del, hvis den afviger meget fra rumtemperaturen.
Vingehjulsfølere
Måleprincippet for en vingehjulsføler grunder i, at en roterende bevægelse forvandles til elektriske signaler.
Luftstrømmen får vingehjulet til at rotere. En induktiv grænseafbryder "tæller" omdrejningerne på vingehjulet og genererer en pulssekvens, som konverteres i måleinstrumentet til en hastighedsværdi (oftest m/s).
Vingehjulsfølere med stor diameter (ø 60 mm og ø 100 mm) egner sig til måling af tubulensflow (fx ved ventilationsriste) ved lavere hastigheder eller mellemhastigheder.
Små diametre egner sig bedre til målinger i kanaler, hvor tværsnittet skal være 10 gange større en følerens diameter.
Følere med 16 mm diameter har vist sig at være meget alsidige. De er store nok til at have gode startegenskaber og små nok til at klare hastigheder på op til 60 m/s.
Måling over armaturer og riste
De fleste armaturer og riste har i dag faste måleudtag, så man via trykmåling kan beregne luftflow. Findes disse ikke eller er det svært at finde armaturet specifikationer, må man gøre brug af måling med andre former for måletragte.
Udsugningsarmatur og indblæsningsarmatur: Luftflowet måles over armaturets måleudtag eller eventuelt med tragt. Luftflowet beregnes i instrumentet ved hjælp af k-faktor.
Vigtigt! Følernes placering i luftstrømmen
For samtlige følertyper - varmetråd, vingehjul og pitotrør - gælder det, at det er meget vigtigt, at de er korrekt vinklede mod luftstrømmen. Derfor skal føleren vinkles til maksimal værdi vises på måleinstrumentet. Først derefter kan måleværdien aflæses. Det er især vigtigt med en ret vinkel mod luftstrømmen, når man måler med et pitotrør.
Måling af luftflow
Der findes flere metoder til at bestemme luftvolumen (l/s eller m³/h) som passerer gennem en ventilationskanal, armatur eller ventilationsrist. Er der tale om en kanalmåling, er det mest optimalt, at måle med varmetråds-, pitotrørs- eller vingehjulsføler, eller med trykmåler ved faste måleblænder. For at måle på indblæsningsarmatur kræves en speciel flowmåler med tragt (testo 420).
Måling i kanaler
Målingen bør om muligt ske på en lige strækning i kanalen. Den lige strækning i kanalen bør være mindst 5 gange så langt som kanalens indvendige diameter før målepunktet og 2 gange så langt efter målepunktet. Flow profilen må ikke forstyrres af flapper, skrånende sektioner, vinkler etc. Eftersom luftstrømmen er forskellige i forskellige dele af kanalens tværsnit, bør man måle flere forskellige steder og udregne gennemsnittet inden man omregner til volumenflow. Vær opmærksom på, at følerens diameter ikke bør være mere end 1:30 af kanalens - dette er for at minimere følerens indvirkning på luftstrømmen.
Reference armaturmåling
Ved justering af lidt større ventilationsanlæg, skal man have kontrol over det armatur, som sidder længst ude i systemet, det som kaldes for reference armaturet. Tidigere var man tvunget til at have en person, som overvågede og rapporterede armaturets måleværdi til teknikeren. Nu findes der moderne teknik, som kontinuerligt overvåger armaturet og videresender måleværdierne til teknikeren til justering via mobil eller app, som leverer specielttilpasset information.