Overvåg kølekæden: Garanter fødevaresikkerheden

Letfordærvelige fødevarer er følsomme overfor temperaturændringer. Mens frugt og grønt modnes hurtigt og knapt når til supermarkedet, hvis de transporteres og opbevares for varmt, kan bakterier formere sig i kød og mælkeprodukter når de opvarmes. Og det kan medføre alvorlig sygdom. Derfor må der aldrig være nogle huller i kølekæden, men dette kan kun undgås gennem uafbrudt overvågning. Denne overvågning vil afsløre svage områder, som kræver omgående opmærksomhed.

Det er derfor nødvendigt at være særligt opmærksom på områder, hvor den omgivende temperatur svinger på grund af forskellige årsager: Vinduer og døre såvel som transportkøretøjer skal være fuldstændig temperaturbestandige. 

Her er nogle af de testo måleinstrumenter, som er velegnede til formålet:

  • Termometre til overvågning af temperaturer
  • Hygrometre til overvågning af fugt
  • Dataloggere til at lagre og evaluere målingerne
  • Transport dataloggere til logistik

Få viden om målinger og hurtigt overblik over de vigtigste måleinstrumenter 

Download flyer

Temperatur

Fugt

Datalogger/overvågning

Næsten alle lande har pligt til at overholde HACCP konceptet, som repræsenterer et internationalt, bindende kvalitets-koncept, som har til formål at sikre fødevaresikkerhed. Disse guidelines tager også hånd om opbevaring og transport af fødevarer såvel som at temperaturen skal overholdes, hvilket ikke bare er relevant i forhold til sikkerhed, men også påvirker fødevarekvaliteten.

Fødevareinspektører er ansvarlige for at overvåge kølekæden og sikre, at den vedligeholdes uden problemer. De skal tjekke temperaturen i lagerrummet og under transport gentagne gange og dokumentere dataene, for at kunne bevise at krav til kølekæden overholdes. Dette er en præventiv handling, fordi fødevarer, hvis kølekæden har været brudt, vil blive fordærvede. 

Afbrydelsen af kølekæden og de implikationer det medfører kan ikke laves om. Det er særlig vigtigt at kritiske punkter opdages og undersøges. Derfor skal alle virksomheder, som håndterer fødevarer have et system til egenkontrol, som kan hjælpe med til at kritiske punkter kan undersøges i god tid.

I overvågningssystemet skal der være faste grænseværdier, som skal overvåges og overholdes. Her kommer Testos måleinstrumenter i spil. Termometre og hygrometre sikrer en konsistent overvågning af kølekæden og kan endda betjenes trådløst via smartphone. 

Eksempler på denne type måleinstrumenter er:

  • Indstikstermometre
  • Infrarøde termometre
  • Dataloggere
  • Hygrometre

Fødevaretransport: Uafbrudt overvågning og dokumentation 

Under transport fjernes kød, grøntsager og frugt fra deres hidtidige lagerlokation og placeres i containere, kasser eller net. De lastes på lastbilen med risiko for at kølekæden afbrydes. Det kan også ske, at det ikke kun er under transport, at kølekæden afbrydes. Lastbilens køleenhed kan fejle, hvilket kan resultere i at hele lasten bliver fordærvet. Det er derfor utrolig vigtigt, at chaufføren bliver gjort opmærksom på fejlen, så snart den opstår. Stiger temperaturen i transportområdet, skal der gøres noget før grænseværdien for temperaturen bliver kritisk.

Temperaturdataloggere gør fødevaretransport mere sikker og sikrer en problemfri kølekæde, fordi der kan tages aktion øjeblikkeligt, såfremt der opstår defekter eller fejl. 

 

Beskyt forbrugerens helbred

For at sikre forbrugerens helbred, er det vigtigt at kølekæden ikke brydes. Forbrugerne stoler på landbrugsprodukterne og på at de ikke indeholder nogle patogener eller bakterier pga. utilstrækkelig køling. Indstikstermometret viser om temperaturen inde i produktet svarer til temperaturen på overfladen. I nogle tilfælde overholder de eksterne temperaturer de foreskrevne grænseværdier, men inde i fødevareproduktet stiger temperaturen, og i nogle tilfælde finder en eksplosiv produktion af bakterier sted.

Sikkerhed for alle involverede parter

Det er værd at lægge mærke til, hvor hurtigt helt friske fødevarer kan blive skadelige for helbredet på grund af utilladelig afbrydelse af kølekæden. For at undgå dette og sikre sikkerheden for alle som er i kontakt med fødevarerne og selvfølgelig for dem, som skal spise dem senere, skal temperatur og fugtighed overvåges uafbrudt. Dette kan gøres på en kundetilpasset måde med termometre fra Testo. Er du mest til et infrarødt termometer, et indstikstermometer eller en kombination, får du med disse termometre præcis overvågning af høj kvalitet samt en komplet verificering af kølekæden.

Overvågning af kølekæden: Dokumentation er påkrævet

Om det er levering af fødevarer eller under opbevaring i supermarkedet, skal kølekæden til alle tider bevares og vigtigst af alt, den skal kunne verificeres. Dette kræver vedvarende lagring af data - heldigvis er det ikke noget problem med Testo dataloggere. Data kan samles og lagres, og derefter evalueres. Takket være overvågningssystemet bliver ændringer straks synlige og de nødvendige foranstaltninger kan laves med det samme. Ved at forbinde til Smart Probes app'en, kan du gemme måleprotokoller og sende dem med det samme som PDF eller Excel filer.

Fødevarelager

Uafbrudt aflæsning af temperatur og fugt
Individuelle løsninger med dataloggere fra Testo og overvågningssystemet testo Saveris 2

Varemodtagelse

Præcis overvågning af høj kvalitet i varemodtagelsen
Infrarøde, indstiks- og kombitermometre