/ stk ekskl. moms
Der er mange fordele ved at benytte den hurtige infrarøde temperaturmåling. Vores måleinstrumenter er specielt velegnede til temperaturmålinger i forbindelse med fødevarekontrol af enhver type. Ir temperaturmåling er eksempelvis også velegnet under inspektion af bygninger samt installationer og arbejdsprocesser.
Selv om dit IR termometer med +/- 3 °C nøjagtighed og eksempelvis en fedtet linse viser -1 °C eller derover, kan du ikke vide dig sikker på at grænseværdien på de +5 °C overholdes!
Infrarøde termometre til måling af temperatur i fødevarer skal være nøjagtige for at kunne benyttes til egenkontrol og dokumentation. Alle Testos infrarøde temperaturmålere opfylder kravene til HACCP og er godkendt til fødevarer.
Download gratis plakat om måling med infrarødt termometer
Husk at vi har kurser i måling af temperatur og måling af fødevaretemperatur.
En af de mange fordele ved infrarøde termometre er, at du ikke påvirker måleresultatet idet hele temperaturmålingen foregår digitalt og trådløst.
Det vil sige at temperaturen skal beregnes, ud fra nedenstående formel:
Q = konst. * F * Cs * ε * T4
Emissionstallet som indgår i formlen, findes i tabeller. Emissionstallet er temperaturafhængigt. Det vil sige det ikke er afhængigt af temperaturen.
Temperaturen indgår i formlen som temperaturen i potens T4 (K). Det betyder, at du måler strålingen fra måleemnet og dermed temperaturen.
Alle emner absorberer elektromagnetiske stråler i form af varme. Og denne varme udstråles igen fra emnet i form af infrarøde stråler. Det er denne stråling instrumenterne opfanger. Strålingen kommer kun fra emnets overflade – derfor er infrarøde målinger berøringsfrie overflademålinger.
Lasermarkeringerne på nogle af instrumenterne fungerer som en form for pegepindsmarkering – uden berøring. Derved kan du se, hvor på emnet der foretages måling.
Mange emner afgiver ikke al den varme, som de absorberer, og afgivelsen er afhængig af bl.a. overfladen. Man kan korrigere for dette med emissionsfaktoren. Emissionsfaktoren er en numerisk værdi mellem 0 og 1. Jo mindre refleksion jo større emissionsfaktor.
Den infrarøde stråle skal dække hele målefeltet – og ikke mere. Bliver feltet ikke dækket korrekt, beregnes en middelværdi.
Et termometer som Testo 826-2 er ideelt, hvis du vil lagre mange måleresultater direkte i fødevaretermometeret.
Det kan sagtens lade sig gøre at måle høje temperaturer infrarødt, det kræver bare noget bedre måleudstyr end et standard IR termometer. Skal du måle ekstreme temperaturer kan et termometer som Testo 835-1 måle op til 600 grader celsius infrarødt.
De fleste IR termometre på markedet har en nøjagtighed på +/- 1 til 3 °C.
a) Hvis dit IR termometer har en nøjagtighed på +/- 1 °C og din måling viser +4 °C eller mere, skal du efterkontrollere med et indstikstermometer. Ellers risikerer du at temperaturen i virkeligheden er over de +5 °C som er grænsen.
b) Hvis dit IR termometer har en nøjagtighed på +/- 3 °C og din måling viser +2 °C eller mere, skal du efterkontrollere med et indstikstermometer. Ellers risikerer du at temperaturen i virkeligheden er over de +5 °C som er grænsen.
FAKTA: Dårlig vedligeholdelse og manglende rengøring af IR termometret øger unøjagtigheden!
Hvis linsen på dit IR termometer er ridset eller fedtet øges IR termometrets unøjagtighed. Erfaringer fra vores akkrediterede laboratorium viser at nøjagtigheden forringes med op til 3 °C. Hvad betyder det for eksemplet ovenfor, hvis fejlen er 3 ºC?
a) Hvis dit IR termometer har en nøjagtighed på +/- 1 °C og din måling viser +1 °C eller mere, skal du efterkontrollere med et indstikstermometer. Ellers risikerer du at temperaturen i virkeligheden er over de +5 °C som er grænsen.
b) Hvis dit IR termometer har en nøjagtighed på +/- 3 °C og din måling viser -1 °C eller mere, skal du efterkontrollere med et indstikstermometer. Ellers risikerer du at temperaturen i virkeligheden er over de +5 °C som er grænsen.
Det er derfor essentielt at vedligeholde og rengøre sit måleudstyr. Regelmæssig kalibrering af måleudstyr er også en absolut nødvendighed for at opretholde fødevaresikkerheden.
Testos termometer 845 kan tilsluttes en ekstern temperaturføler, så du kan kontrollere om dine infrarøde målinger er præcise nok. Du kan tilslutte en ekstern føler til T830-T4 Eksempelvis til at fastslå emissionsgrader eller udføre kontrolmålinger. Den dobbelte lasermarkering viser målefeltet med stor præcision. Thermometer til indstik i fødevarer er den mest præcise metode til at måle fødevaretemperatur med. Det optimale måleresultat findes altid med en indstiksføler, men til hurtige kontrolmålinger er infrarød vejen frem.
Læs mere om måleudstyr her og se produktvideoer på vores YouTube kanal