DTU Nutech - nem overvågning af temperatur og luftfugtighed med trådløse dataloggere

  • Case image
  • Case image

Overvågning af GMP facilitet med dataloggersystem

DTU NUTECH Center for Nukleare Teknologier, har siden februar 2016 brugt dataloggersystemet Saveris 2 til overvågning af deres GMP facilitet, som bruges til fremstilling af radioaktive lægemidler til diagnostik og behandling.

NUTECH er en del af DTU (Danmarks Tekniske Universitet) og er Danmarks nationale kompetencecenter for nukleare teknologier. Centret udvikler og udnytter viden om radioaktive stoffer og ioniserende stråling. Afdelingen producerer radioaktive lægemidler med kort holdbarhed, og mellemprodukter anvendt til fremstilling af radioaktive lægemidler. Lægemidlerne anvendes blandt andet til cancerdiagnostik på hospitaler.

Ønske om et præcist og pålideligt overvågningssystem er indfriet

NUTECH investerede i Saveris 2 dataloggersystemet, da der var behov for et præcist, brugervenligt og pålideligt system. Kravet til det nye system var, at det skulle kunne måle og logge opbevaringsparametre for udgangsstoffer og reagenser til lægemiddelfremstillingen samt overvåge temperatur og luftfugtighed i fremstillingslokaler. Systemet skulle også bruges til overvågning af mikrobiologiske inkubatorer.

Lettere arbejdsgange og kontrolprocedurer

Afdelingen har opsat 27 dataloggere fordelt i 10 rum. Dataloggerne gemmer målingerne og sender dem ud i ”skyen” (clouden) via trådløs LAN. Her gemmes dataene og kan tilgås via PC, tablet eller smartphone.

Sorin Aburel, Sektionsleder på NUTECH, siger om anskaffelsen af dataloggersystemet: ”Vores arbejdsgange er blevet meget lettere. Og det var tilmed ekstremt let at konfigurere systemet, bl.a. indstilling af alarmer, takket være en meget brugervenlig manual og en god konsulent-bistand fra Buhl & Bønsøe. Jeg blev meget hurtig overbevist om, at dataloggersystemet var nemt at bruge og dækkede vores behov”.

Sorin Aburel fortsætter: ”Overvågning og kontrol er blevet meget nemmere. Hvis temperatur-grænseværdien (fugtighedsgrænseværdien) overstiges med 0,1 grad (0,5 % RF) eller mere, modtager jeg og 3 af mine kollegaer med det samme en alarm via e-mail og telefon, og vi kan agere på det. Og så snart systemet er stabiliseret igen, modtager vi en besked om det. Det er betryggende. Radioaktive lægemidler fremstilles i henhold til ”Eudralex Volume 4, Good Manufacturing Practice Guidelines”, og dataloggersystemet har gjort det muligt, at opdage kritiske situationer i tide og undgå tab af dyre udgangsstoffer.

Ifølge Sorin Aburel har hele forløbet omkring indkøb og installation været problemfrit. En konsulent fra Buhl & Bønsøe hjalp med opsætning og indkøb af router. Og at investeringen oveni købet inkluderede gratis licenser indtil 2019 var kun et plus. ”Selve anskaffelsen var økonomisk meget rimelig, specielt set i forhold til, at vi nu har et fuld og komplet overvåg-ningssystem, der dækker hele vores GMP område”, udtaler Sorin Aburel.