
/ stk ekskl. moms
Termen pH kommer fra en kombination af “p” for ordet power og “H” for symbolet for elementet Hydrogen. Sammen betyder det kraften af hydrogen. pH tjener som en nem måde at sammenligne den relative surhed eller alkanitet af en opløsning ved en given temperatur, dvs. at lave en pH-måling. En pH-værdi på 7 beskriver en neutral opløsning, fordi niveauet af hydrogen og hydroxid er ens. Når en pH-værdi er under 7, beskrives opløsningen som sur, fordi niveauet af hydrogen ionet er større end hydroxid ionet. En opløsning er mere sur eftersom hydrogen ion niveauet stiger og pH værdien falder. Modsat gælder det, at hvis en ph-måling viser, at pH værdien er over 7, er opløsningen basisk (eller alkalisk), fordi hydroxid ion niveauet er højere en hydrogen ion niveauet.
pH-måling med elektroder gøres ved at sammenligne aflæsningerne i en prøve med aflæsningerne i standarder, ud fra en pH-værdi, som er blevet defineret (såkaldte buffere). Når en pH føler elektrode kommer i kontakt med en prøve, udvikles et potentiale henover følermembranens overflade og denne membrans potentiale varierer i pH-værdi. En referenceelektrode giver at sekundært, ikke-varierende potentiale, hvormed man kvantitativt kan sammenligne forandringerne i følermembranens potentiale. Kombinations pH elektroder er sammensat af en føler elektrode med reference elektroden indbygget i den samme elektrode del. Kombinationselektroder giver den samme adskillelsesgrad og svar som et halv-celle system, men tilbyder brugervenlighed og vedligehold af bare én elektrode. Et pH-meter tjener som aflæsningsenheden og beregner forskellen mellem referenceelektrode og følerelektrodens potentiale i millivolt. Millivolt omdannes derefter til pH enheder og vises på pH-metrets display.
Prøve – eller standardopløsningen er den sidste komponent i systemet. Elektrodens egenskaber beskrives ud fra Nernst ligning: E = Eo + (2.3 RT/nF) log aH+
E er det målte potentiale fra en følerelektrode, Eo er relateret til referenceelektrodens potentiale, (2.3 RT/nF) er Nernst faktoren og log aH+ er pH. Nernst faktor, 2.3 RT/nF indeholder Gas Law konstanten (R), Faradays konstant (F), temperature i Kelvin (T) og ionets ladning (n). For pH, hvor n = 1, er Nernst faktoren 2.3 RT/F. Siden R og F er konstanter, er faktoren og dermed elektrodens egenskaber afhængig af temperatur.
Den mest almindelige fejl i forbindelse med måling af pH-værdi skyldes temperatur. Temperaturudsving kan påvirke en pH-måling pga. følgende omstændigheder:
Udfør nøjagtige målinger af temperatur og pH. I Buhl & Bønsøe udvalg af måleinstrumenter til pH-måling, finder du måleinstrumenter til måling af temperatur og pH værdier. Disse måleinstrumenter giver dig mulighed for at udføre væske og olieanalyse hurtigt og nemt.
Thermo Scientific har lavet en guide til pH målinger i laboratorier. Guiden giver dig tips & tricks til pH målinger og beskriver samtidig best practices. Med guiden får du en hjælp i dit daglige arbejde med pH-måling.
Sørg altid for at dine prober er helt rene, efter end pHmåling skal du altid rengøre måleudstyret, så det er klar til næste måling af ph-værdi.
Hav altid rigeligt med balanceringsvæske på lager.
Enhver proces der involverer fremstilling af fødevarer eller produkter skal nøje monitoreres for afvigelser i produktionen af hensyn til sikkerhed og kvalitetskontrol. Det kan du med et kvalitets måleinstrument fra Testo. Til pH-måling kan du blandt andet benytte Testos pH meter type 205, der hurtigt og præcist måler pH værdier i væske. Testo 205 kan indstilles til at give lyd, når en blanding har nået en forudbestemt pH værdi. Dette er især nyttigt ved processer hvor pH værdien reguleres løbende under produktion. Skal du ud at måle on-site, anbefaler vi et bærbart Orion Star A221 pH meter sæt. Det bærbare og vandtætte Thermo Orion Star A221 pH meter anbefales til en lang række væskeanalyse applikationer i felten. Et meget populært Phmeter er Testo 205 startsæt, hvor du får alt du skal bruge til at begynde at måle Ph.
Kontrol og måling af pH er alfa og omega i mange typer processer inden for fødevare-, medicinal-, kemikalie- og levnedsmiddelindustrien.